Bases del Concurs

Un dels dolços més nostrats a Catalunya es la Coca de Sant Joan. Es consumeix durant la revetlla de Sant Joan per celebrar el solstici d’estiu i en el seu origen es pastava amb forma rodona, en una reminiscència clara de culte al sol. Amb les primeres pastisseries, la recepta va incorporar elements dolços com les fruites confitades i les cireres. La Coca de Sant Joan tal com la coneixem ara es va incorporar a les revetlles el 1860 i es va popularitzar cap al 1900, quan ja era un element essencial d’aquesta celebració.

Amb més de 100 anys de tradició, la Coca de Sant Joan ha esdevingut un clàssic indispensable per la celebració del solstici d’estiu.

Les Bases del Concurs » La millor coca de Sant Joan» 2023

1. Aquest concurs vol retre homenatge  i donar visibilitat externa a la Coca de Sant Joan, com a dolç tradicional de la nostra cultura. A la vegada, el concurs es proposa reconèixer la qualitat de les coques elaborades pels nostres flequers i pastissers artesans acreditats.

2. El Concurs l’organitza l’agència gastronòmica Sr y Sra Cake amb el suport de Farines Fills de Moretó, Debic i Manipulados Pueyo com a patrocinadors, amb la col.laboració de CSTY i amb el suport de la Federació de Gremis Flequers de Catalunya .

3. Hi poden participar pastissers i flequers dels Països Catalans. És imprescindible tenir, al menys, un punt de venda per poder participar i no s’admetran candidatures de professionals particulars que no compleixin aquest requisit.

4. Les matèries primeres i els mètodes de procés de fabricació de la coca de Sant Joan són lliures sempre i quan s’atenguin a la regulació sanitària vigent i a la traçabilitat dels ingredients en cas que fos necessari.

5. La pastisseria o fleca candidata haurà d’inscriure’s previament a una de les 5 categories a les que es presenti del concurs. Un mateix establiment pot presentar-se a més d’una categoria, però amb una única proposta d’elaboració per a cada una. Les categories disponibles son:

 • Fruites confitades i pinyons
 • Crema i pinyons
 • Creativa
 • Llardons
 • Xocolata

6. Les inscripcions s’efectuaran fins a les 15h de divendres 26 de maig de 2023 al web www.lamillorcocadesantjoan.cat, omplint el formulari de l’apartat “Participa”.  

7. Les coques s’hauran de portar llestes per al seu consum i embalades per tal que arribin en perfecte estat . L’embalatge haurà de ser anònim, no podrà portar cap imatge o logotip de la fleca o pastisseria.

8.A. De totes formes, l’organització les col·locarà en una superfície amb un embolcall i identificatiu anònim sense desvetllar la identitat de l’autor. Cap de les persones de l’organització que es cuidarà de rebre les peces no serà membre del jurat. Volem seguir sumant solidaritat i per evitar el malbaratament alimentari les coques adicionals dels participants s’entregaran al Banc dels Aliments de Catalunya.

8.B. Es obligatori que cada establiment porti al menys una peça a concurs. Es opcional poder portar més d’una per a que s’entreguin també al Banc dels Aliments de Catalunya de forma solidària.

9. Les coques s’hauran de lliurar a la recepció de l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm (C/ del Rosselló, 515, 08025 Barcelona, Espanya) el dimarts 30 de maig del 2023 de 9 a 11h. L’horari s’haurà de complir estrictament i no s’admetrà cap participant a partir de les 11:30 hores.

10. En un sobre tancat hauran d’adjuntar la recepta de la coca presentada o enviar-la previament al email: info@lamillorcocadesantjoan.cat. Aquest full no podrà portar cap logotip ni indicació del nom de la fleca o pastisseria. Haurà de figurar:

 • Ingredients i gramatge
 • Procés de l’elaboració.

11. El Jurat valorarà els següents aspectes per a cada categoria:

 1. Categoria Fruites confitades i pinyons:
  • Sabor (equilibri, regust paladar…)
  • Pasta (conservació del brioix de la coca de Sant Joan, color, sabor, esponjositat, mastegabilitat)
  • Aspecte exterior (distribució de les fruites, pinyons, sucre, color)
  • Cocció interior i exterior

 2. Categoria de Crema:
  • Sabor
  • Pasta (conservació del brioix de la coca de Sant Joan, color, sabor, esponjositat, mastegabilitat)
  • Aspecte exterior (distribució de  la crema, els pinyons i el sucre; color)
  • Qualitat de la crema: sabor i textura
  • Cocció interior i exterior

 3. Categoria Creativa:
  1. Originalitat en la combinació d’ingredients
  • Pasta (conservació del brioix de la coca de Sant Joan, color, sabor, esponjositat, mastegabilitat)
  • Aspecte exterior i distribució dels ingredients decoratius (opcional)
  • Sabor i textura del farciment (opcional)
  • Cocció interior i exterior.

 4. Categoria Llardons:
  • Sabor
  • Pasta  i cruixent
  • Aspecte exterior (disposició dels llardons, sucre i elements).
  • Cocció interior i exterior

 5. Categoria Xocolata:
  • La xocolata haurà de ser la principal protagonista, independentment del seu percentatge de cacau. Haurà de ser 100% cacau. No s’acceptaran succedanis.
  • Sí pot portar pralinés, làctics i farciments complementaris.
  • Sabor
  • Pasta (conservació del brioix de la coca de Sant Joan, color, sabor, esponjositat, mastegabilitat)
  • Aspecte exterior
  • Cocció interior i exterior


12. El seu pes total ha d’oscil·lar entre els 500 (min) i 600g (max).

13. Les peces presentades no haurien d’incloure plaques serigrafiades amb el logo, inicials o cap identificatiu que pugui sesgar al jurat.

14. Farà les degustacions un jurat qualificat i professional i representants de mitjans de comunicació especialitzats del sector.

15. Els participants no tindran accés a la degustació del producte.

16. El Jurat es reserva el dret a declarar algun dels premis deserts en alguna de les 5 categories en cas de considerar-ho necessari.

17. La decisió del jurat serà inapel·lable.

18. La valoració de les coques presentades a concurs per part del jurat es farà el mateix 30 de maig a partir de les 12:30 hores.

19. El Veredicte del premi serà el mateix 30 de maig al migdia/tarda.

20. Com a premi, es lliurarà un guardó a la Millor Coca de Sant Joan 2023 de cada categoria i un lot de productes dels nostres patrocinadors principals per a cada categoria (Fruites i pinyons, Crema i pinyons, Creativa , Llardons i Xocolata).  Així mateix, es lliurarà un vinil identificatiu del premi als 5 establiments guanyadors per a col·locar a l’establiment.

21. Els establiments guanyadors de cada categoria no podran participar com a concursants en l’edició de 2024, ni en la seva mateixa guanyadora ni en cap de les restants.

22. Els guanyadors podran passar a formar part del Jurat de la propera edició del concurs de 2024.

23. Els Establiments guanyadors i el segon i tercer classificats es comprometen a promocionar i comercialitzar les seves respectives coques .

Anotacions

Es garantirà l’anonimat total dels participants. La presentació de la inscripció implica l’acceptació de les bases. L’Organització es reserva el dret de modificar aquest reglament per causes de força major així com cancel·lar en cas que les circumstàncies ho exigeixin. Els participants cedeixen els drets d’imatge de les fotografies preses durant la celebració del concurs. Aquestes queden en propietat de l’Organització i no podran sol·licitar remuneració a canvi per la seva utilització amb fins promocionals del concurs. Les dades dels participants es podran cedir a les empreses patrocinadores del concurs. L’incompliment de qualsevol de les normes establertes en el present reglament, per part de qualsevol dels participants, suposarà la immediata desqualificació del concurs. L’Organització es reserva el dret a publicar les receptes dels guanyadors i divulgar-les amb l’objectiu de promoure  la Coca de Sant Joan arreu del món.