Bases del Concurs

Un dels dolços més nostrats a Catalunya es la Coca de Sant Joan. Es consumeix durant la revetlla de Sant Joan per celebrar el solstici d’estiu i en el seu origen es pastava amb forma rodona, en una reminiscència clara de culte al sol. Amb les primeres pastisseries, la recepta va incorporar elements dolços com les fruites confitades i les cireres. La Coca de Sant Joan tal com la coneixem ara es va incorporar a les revetlles el 1860 i es va popularitzar cap al 1900, quan ja era un element essencial d’aquesta celebració.

Amb més de 100 anys de tradició, la Coca de Sant Joan ha esdevingut un clàssic indispensable per la celebració del solstici d’estiu.

Les Bases del Concurs » La millor coca de Sant Joan» 2022

1. Aquest concurs vol retre homenatge  i donar visibilitat externa a la Coca de Sant Joan, com a dolç tradicional de la nostra cultura. A la vegada, el concurs es proposa reconèixer la qualitat de les coques elaborades pels nostres flequers i pastissers artesans acreditats.

2. El Concurs l’organitza l’agència gastronòmica Sr y Sra Cake amb el suport de Farines Fills de Moretó com a espónsor principal i el soport de la federació de gremis flequers de Catalunya com a col-laboradors.

3. Hi poden participar pastissers i flequers dels Països Catalans. És imprescindible tenir, al menys, un punt de venda per poder participar i no s’admetran candidatures de professionals particulars que no compleixin aquest requisit.

4. Les matèries primeres i els mètodes de procés de fabricació de la coca de Sant Joan són lliures sempre i quan s’atenguin a la regulació sanitària vigent i a la traçabilitat dels ingredients en cas que fos necessari.

5. La pastisseria o fleca candidata haurà de fer arribar una coca de Sant Joan d’elaboració pròpia de cadasquna de les categories a les que es presenta del concurs:

  • Tradicional (de fruites confitades i pinyons)
  • De crema i pinyons
  • Creativa (ingredients lliures)
  • De llardons
  • Coca de xocolata (amb aquest ingredient com a protagonista)

6. Les inscripcions s’efectuaran fins a les 20h de divendres 27 de maig al web www.lamillorcocadesantjoan.cat, omplint el formulari de l’apartat “Participa”.  

7. Les coques s’hauran de portar llestes per al seu consum i embalades per tal que arribin en perfecte estat . L’embalatge haurà de ser anònim.

8. L’organització les col·locarà en una superfície blanca i amb un identificatiu que no pugui desvetllar la identitat de l’autor. Cap de les persones de l’Organització que es cuidarà de rebre les peces no serà membre del jurat de degustació. Volem seguir sumant solidaritat, per aixó adonem suport a una organització sense ànim de lucre per evitar el malbaratament alimentari de les coques que no tasti el jurat.

9. El seu pes ha de ser aprox. de 500g .

10. Les coques s’hauran de lliurar a la receepció de la Farinera del Clot de Barcelona (ubicada a Gran Via de les Corts Catalanes, 837, 08018 Barcelona ) el dimarts 31 de maig del 2022 de 9 a 11h. L’horari s’haurà de complir estrictament i no s’admetrà cap participant a partir de les 11:30 hores. L’organització es reserva el dret de canviar l’emplaçament si per causa de la situació actual amb el Covid-19 s’hagués de dur a terme. En aquest cas, el nou emplaçament seria degudament comunicat als participants.

11. En un sobre tancat hauran d’adjuntar la recepta de la coca presentada i dades de la pastisseria o fleca (nom, adreça completa i telèfon de contacte).

12. Farà les degustacions un jurat qualificat i professional i representants de mitjans de comunicació especialitzats del sector .

13. Els participants no tindran accés a la degustació del producte.

14. El Jurat valorarà els següents aspectes per cada categoria:

  1. Categoria Tradicional: sabor,  pasta (color, sabor, esponjositat, mastegabilitat), aspecte exterior (distribució de les fruites, els pinyons i el sucre, color), cocció interior, i cocció exterior.
  2. Categoria de Crema: sabor;  pasta (color, sabor, esponjositat, mastegabilitat); aspecte exterior (distribució de  la crema, els pinyons i el sucre; color); qualitat de la crema: sabor i textura; cocció interior, i cocció exterior.
  3. Categoria Creativa: sabor;  originalitat en la combinació d’ingredients; pasta (color, sabor, esponjositat, mastegabilitat); aspecte exterior (distribució dels ingredients decoratius, en cas que n’hi hagi); farciment, en cas que n’hi hagi (sabor i textura); cocció interior, i cocció exterior.
  4. Categoria Llardons: sabor;  pasta (cruixent); aspecte exterior; cocció interior i cocció exterior.
  5. Categoria Xocolata: sabor,  pasta (color, sabor, esponjositat, mastegabilitat), aspecte exterior, cocció interior i cocció exterior. No s’aceptarà sucedanis de xocolata i aquest ingredient haurà de ser protagonista.

15. El Jurat es reserva el dret a declarar algun dels premis deserts en cas de considerar-ho necessari.

16. La decisió del jurat serà inapel·lable.

17. La valoració de les coques presentades a concurs per part del jurat es farà el mateix 31 de maig a partir de les 12:30 hores.

18. El Veredicte del premi serà el mateix 31 de maig a la tarda. Donada la situació restrictiva pel que fa a cel.lebracions, la celebració oficial de l’acte de lliurament del premi s’emplaça a més endavant.

19. Com a premi, es lliurarà un guardó a la Millor Coca de Sant Joan 2022 i un lot de productes dels nostres patrocinadors per a cada categoria (Tradicional, Crema i pinyons, Creativa , de Llardons i xocolata).  Així mateix, es lliurarà un vinil identificatiu del premi als 5 establiments guanyadors per a col-locar a l’establiment.

20. El guanyador no podrà participar com a concursant en l’edició següent.

21. El guanyador podrà passar a formar part del Jurat de la propera edició del concurs.

Anotacions

Es garantirà l’anonimat total dels participants. La presentació de la inscripció implica l’acceptació de les bases. L’Organització es reserva el dret de modificar aquest reglament per causes de força major així com cancel·lar en cas que les circumstàncies ho exigeixin. Els participants cedeixen els drets d’imatge de les fotografies preses durant la celebració del concurs. Aquestes queden en propietat de l’Organització i no podran sol·licitar remuneració a canvi per la seva utilització amb fins promocionals del concurs. Les dades dels participants es podran cedir a les empreses patrocinadores del concurs. L’incompliment de qualsevol de les normes establertes en el present reglament, per part de qualsevol dels participants, suposarà la immediata desqualificació del concurs. L’Organització es reserva el dret a publicar les receptes dels guanyadors i divulgar-les amb l’objectiu de promoure  la Coca de Sant Joan arreu del món.