Bases del Concurs

Un dels dolços més nostrats a Catalunya es la Coca de Sant Joan. Es consumeix durant la revetlla de Sant Joan per celebrar el solstici d’estiu i en el seu origen es pastava amb forma rodona, en una reminiscència clara de culte al sol. Amb les primeres pastisseries, la recepta va incorporar elements dolços com les fruites confitades i les cireres. La Coca de Sant Joan tal com la coneixem ara es va incorporar a les revetlles el 1860 i es va popularitzar cap al 1900, quan ja era un element essencial d’aquesta celebració.

Amb més de 100 anys de tradició, la Coca de Sant Joan ha esdevingut un clàssic indispensable per la celebració del solstici d’estiu.

Les Bases del Concurs » La millor coca de Sant Joan» 2019

1. Aquest concurs vol retre homenatge  i donar visibilitat externa a la Coca de Sant Joan, com a dolç tradicional de la nostra cultura. A la vegada, el concurs es proposa reconèixer la qualitat de les coques elaborades pels nostres flequers i pastissers artesans acreditats.

2. El Concurs l’organitza Sr y Sra Cake amb el suport de Farines Fills de Moretó com a espónsor principal; de Sosa, Calidulce i CSTY també com a espónsors, i de Panàtics i el Gremi de Flequers de Barcelona com a col-laboradors.

3. Hi poden participar pastissers i flequers dels Països Catalans. És imprescindible tenir, al menys, un punt de venda per poder participar i no s’admetran candidatures de professionals particulars que no compleixin aquest requisit.

4. Les matèries primeres i els mètodes de procés de fabricació de la coca de Sant Joan són lliures sempre i quan s’atenguin a la regulació sanitària vigent i a la traçabilitat dels ingredients en cas que fos necessari.

5. La pastisseria o fleca candidata haurà de fer arribar un total de 2 coques de Sant Joan d’elaboració pròpia d’una de les tres categories del concurs:

1. Tradicional (de fruites confitades i pinyons)

2. De crema i pinyons

3. Creativa (ingredients lliures)

6. Les inscripcions s’efectuaran fins divendres 17 de maig al web www.lamillorcocadesantjoan.cat, omplint el formulari de l’apartat “Participa”.  

7. Les coques s’hauran de portar llestes per al seu consum i embalades per tal que arribin en perfecte estat . L’embalatge haurà de ser anònim.

8. L’organització les col·locarà en una superfície blanca i amb un identificatiu que no pugui desvetllar la identitat de l’autor. Cap de les persones de l’Organització que es cuidarà de rebre les peces no serà membre del jurat de degustació.

9. El seu pes ha de ser entre 320g i 350g.

10. Les coques s’hauran de lliurar a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona  (c/Rosselló, 515 de Barcelona)  el dimarts 21 de Maig  del 2019 de 9 a 10,30h. L’horari s’haurà de complir estrictament i no s’admetrà cap participant a partir de les 10,30hores. L’organització es reserva el dret de canviar l’emplaçament si així ho creiés convenient. En aquest cas, el nou emplaçament seria degudament comunicat als participants.

11. En un sobre tancat hauran d’adjuntar les dades de la pastisseria o fleca (nom, adreça completa i telèfon de contacte).

12. Farà les degustacions un jurat qualificat i professional, compost, entre d’altres, pel president del Gremi de Flequers de Barcelona, Jaume Bertran, per reconeguts pastissers com Sergi Vela i distingits forners com Daniel Jordà; per Pep Aguilar, en representació de Farines Moretó ; per Jaume Bertrán i Andreu Llargiés dels Gremis de forners de Barcelona i la província, per Eduard Verdaguer, de Panàtics, i per representats de mitjans de comunicació especialitzats en el sector gastronòmic.

13. Els participants no tindran accés a la degustació del producte.

14. El Jurat valorarà els següents aspectes per cada categoria:

  1. Categoria Tradicional: sabor,  pasta (color, sabor, esponjositat, mastegabilitat), aspecte exterior (distribució de les fruites, els pinyons i el sucre, color), cocció interior, i cocció exterior.
  2. Categoria de Crema: sabor;  pasta (color, sabor, esponjositat, mastegabilitat); aspecte exterior (distribució de  la crema, els pinyons i el sucre; color); qualitat de la crema: sabor i textura; cocció interior, i cocció exterior.
  3. Categoria Creativa: sabor;  originalitat en la combinació d’ingredients; pasta (color, sabor, esponjositat, mastegabilitat); aspecte exterior (distribució dels ingredients decoratius, en cas que n’hi hagi); farciment, en cas que n’hi hagi (sabor i textura); cocció interior, i cocció exterior.

15. El Jurat es reserva el dret a declarar algun dels premis deserts en cas de considerar-ho necessari.

16. La decisió del jurat serà inapel·lable.

17. La valoració de les coques presentades a concurs per part del jurat es farà el 21 de Maig entre les 11 i les 13 hores.

18. El Veredicte i el lliurament del premi serà el mateix 21 de maig a partir de les 13h a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona.

19. Com a premi, es lliurarà un guardó a la Millor Coca de Sant Joan 2019 per a cada categoria (Tradicional, Crema i pinyons i Creativa).  Així mateix, es lliurarà un vinil als tres establiments guanyadors per a col-locar a l’establiment.

20. El guanyador no podrà participar com a concursant en l’edició següent.

21. El guanyador passarà a formar part del Jurat de la propera edició del concurs.

Anotacions

Es garantirà l’anonimat total dels participants. La presentació de la inscripció implica l’acceptació de les bases. L’Organització es reserva el dret de modificar aquest reglament per causes de força major així com cancel·lar en cas que les circumstàncies ho exigeixin. Els participants cedeixen els drets d’imatge de les fotografies preses durant la celebració del concurs. Aquestes queden en propietat de l’Organització i no podran sol·licitar remuneració a canvi per la seva utilització amb fins promocionals del concurs. Les dades dels participants es podran cedir a les empreses patrocinadores del concurs. L’incompliment de qualsevol de les normes establertes en el present reglament, per part de qualsevol dels participants, suposarà la immediata desqualificació del concurs. L’Organització es reserva el dret a publicar les receptes dels guanyadors i divulgar-les amb l’objectiu de promoure  la Coca de Sant Joan arreu del món.